VNA Blog.nl

Over het potentieel van de Zorg Informatie Bouwstenen

Datamigraties kunnen echte breinbrekers zijn; we zien dit bij PACS-naar-PACS migraties die vanwege complexiteit gepaard kunnen gaan met een lange doorlooptijd, hoge kosten en performance problemen voor eindgebruikers. Ook de #migratie naar een nieuwe #ZIS/#EPD suite is ingewikkeld en een complicerende factor is het converteren van gegevens uit allerlei bronsystemen naar het juiste formaat, conform het datamodel van de nieuwe suite.

Kunnen naslaan van historische patiëntgegevens absolute must

Het behoeft geen verdere toelichting dat het een absolute must voor zorgprofessionals is om historische patiëntgegevens te kunnen naslaan. De meest oneerbiedige methode is het extraheren van gegevens uit de database van het bronsysteem dat wordt vervangen (bijv. EPD) en hier voor alle patiënten afzonderlijke PDF-bestanden van te maken. Vervolgens kan een Healthcare Content Management systeem uitkomst bieden (lees hier wat HCM precies omvat). HCM draagt zorg voor het opslaan van de PDF-bestanden, het toekennen van de juiste metadata, en #HCM biedt een in het nieuwe EPD geïntegreerde #viewer zodat de bestanden vanuit het dossier kunnen worden geraadpleegd.

Uniforme digitale statusvoering

Wat zou het een verbetering zijn als klinische gegevens in alle EPD systemen in grote mate op dezelfde wijze worden gedocumenteerd. Eén van de voordelen is dat de zojuist genoemde #dataconversie enigszins behapbaar wordt, zodat ziekenhuizen niet meer uit hoeven te wijken naar de ‘PDF-methode’. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar mogelijk gaat het spoedig deze richting uit. Als voormalig lid van de werkgroep “Implementatierichtlijnen Generieke overdrachtsgegevens” verheugde het me enkele weken terug te lezen dat de zorgprofessionals van UMC Utrecht binnenkort tabaks-, alcohol- en drugsgebruik zullen gaan registreren in Chipsoft HiX volgens de specificaties van de betreffende zorginformatiebouwstenen. Wetende dat alle ZIS/EPD leveranciers vertegenwoordigd zijn in de verscheidene werkgroepen – net als Nictiz en de acht Nederlandse UMC’s – en er al bijna honderd #zorginformatiebouwstenen uitgewerkt zijn (voorbeelden: Bloeddruk, Familieanamnese, MedicatieVerstrekking), durf ik te hopen dat op termijn het leeuwendeel van de klinische gegevens op uniforme wijze zal worden vastgelegd in alle EPD systemen.

Standaarden HL7 CDA en FHIR bieden uitkomst

Het voornaamste doel van de zorginformatiebouwstenen is het realiseren van semantische interoperabiliteit tussen zorgprofessionals die met verschillende softwaresystemen werken en patiëntgegevens uitwisselen. Als gegevensdrager is voor de XML-gebaseerde HL7 v3 CDA standaard gekozen en de voorkeursinfrastructuur is #XDS. De body van het #CDA (Clinical Document Architecture) document kan secties bevatten met entries waarin (veelal) gestructureerde en gecodeerde klinische gegevens zijn opgenomen; dit wordt ook wel CDA Level 3 genoemd. De XML kan met behulp van een stylesheet leesbaar aan zorgprofessionals worden aanboden in een web browser, maar het ontvangend #EPD systeem zou zelfs in staat moeten zijn de gegevens te importeren in de eigen database. Als dit thema u aanspreekt, raad ik aan ook de ontwikkelingen rond HL7 #FHIR in de gaten te houden.

Rol van het Healthcare Content Management platform

We voorzien een situatie waarin CDA documenten (gegenereerd door EPD’s en laboratorium informatie systemen) met behulp van het Healthcare Content Management systeem worden opgeslagen, raadpleegbaar zijn, en transmuraal worden uitgewisseld. Belangrijk is natuurlijk de vraag hoe het systeem een CDA document opslaat; daar zijn meerdere mogelijkheden voor die in deze blogpost buiten beschouwing worden gelaten. Er ontstaat in feite een schaduwdossier. Echter, gezien de grote mate van (her)bruikbaarheid van deze gestructureerde en gecodeerde gegevens is het aan HCM/VNA leveranciers te bepalen of hun software zich hier zal beperken tot de rol van ‘archiefbox met kijkfunctie’, óf naar mogelijkheden wordt gezocht een soort van clinical data repository te vullen, die vervolgens kan worden ingezet voor bijvoorbeeld onderzoeksdoeleinden en fungeert als bron van informatie voor landelijke registraties. Dit vraagt om out-of-the-(archief)box denken!

                           

Over de auteur Bekijk alle posts Website auteur

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer (30) is ruim 4 jaren werkzaam binnen de Healthcare IT sector. Na zijn afstuderen als medisch bioloog is hij zijn carrière begonnen bij Siemens Healthcare. Naast gedegen kennis van zorgprocessen en ervaring met verscheidene modules binnen de EPD/ZIS suite, heeft Loyd zich op termijn gespecialiseerd in vendor neutral archiving en XDS-infrastructuren. Vanuit Siemens is hij vertegenwoordiger geweest bij de werkgroep “Implementatierichtlijnen Generieke overdrachtsgegevens”. Enige tijd na de overname van de IT afdeling door het Amerikaanse Cerner Corporation heeft Loyd besloten de overstap te maken naar i3 groep. Loyd: “i3 groep is integrator van de Lexmark VNA & ECM oplossing en beschikt met Medisch Centrum Leeuwarden over de eerste Nederlandse referentie. Ik geloof in deze krachtige propositie en verwacht met i3 groep verscheidene nieuwe klanten te mogen aantrekken.”

Antwoorden

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Elke week de laatste blogs in uw mailbox?

VNA BlogOntvang elke week een overzicht van de nieuwste artikelen op VNAblog.nl. Laat uw e-mail adres achter en wij doen de rest. [wysija_form id="1"]