VNA Blog.nl

Vendor lock-in problematiek in zorg-ICT: Wat kunnen we leren van Vendor Neutral Archive? (Deel 3)

Afgelopen week heeft u in het tweede deel van deze blogpost gelezen dat in het verlengde van vendor lock-in er soms ook sprake kan zijn van ‘vendor blocking’. In dit derde en laatste deel wordt een voorbeeld wat verder uitgediept.

Uitgelicht voorbeeld: annotaties en metingen niet volgens de DICOM standaard

Annotaties en metingen, behorend bij een specifiek beeld, blijken in veel gevallen separaat opgeslagen in een #PACS database, gescheiden van de beelden en niet conform DICOM standaard. De #DICOM standaard biedt hier met de Grayscale Softcopy Presentation State Storage SOP Class (hierna: #GSPS) een gestandaardiseerde oplossing voor. Moderne PACS-en ondersteunen GSPS vaak al wel, wat mogelijkheden biedt voor de operationele koppeling tussen #PACS en #VNA, maar de conversie van de annotaties en metingen behorend bij de historische beelden in het (te migreren) archief naar GSPS objecten, heeft meestal nog niet plaatsgevonden. De PACS leverancier heeft hiermee een laatste troef in handen waarmee enige vertraging kan worden veroorzaakt of een financiële meevaller kan worden afgedwongen, in de vorm van bijvoorbeeld een opdracht om de migratie uit te mogen voeren.

Afdwingen van coöperatie

Een belangrijke vraag bij het managen van vendor #lockin en #blocking patstellingen is wie de coöperatie van de leverancier gaat afdwingen. Is hier een leidende rol weggelegd voor de zorginstelling, als zijnde de klant van de leverancier? En de klant is immers koning. Of moet de partij die het VNA levert dit bewerkstelligen? Waarschijnlijk zal de beste oplossing per situatie verschillen.

Daarom maar gewoon ook het VNA van de huidige PACS leverancier kiezen?

Overweegt u als zorginstelling een VNA aan te schaffen – en u wilt de in deze driedelige blogpost geopperde uitdagingen vermijden – dan is de makkelijkste keuze ook het VNA van de leverancier van uw huidige PACS te kiezen. PACS leveranciers zijn onlangs immers ook de VNA markt opgegaan met hun versie van een VNA en de reden hiervoor zal u inmiddels wel duidelijk zijn. Maar vergeet niet dat iedere leverancier die claimt een VNA aan te bieden een eigen interpretatie heeft van ‘vendor-neutral’; niet voor niets hanteert i3 groep een VNA maturity model met 5 levels van volwassenheid. Als u de beloofde #neutraliteit als zorginstelling niet afdwingt op de PACS-VNA koppeling, kunt u dan ooit met zekerheid zeggen hoe vendor-neutral uw nieuwe VNA nu daadwerkelijk is?

Benieuwd naar wat dit voor uw instelling betekent? Neem dan contact op met Loyd Slikboer (lslikboer@i3-groep.nl), solution consultant VNA bij i3 groep.

                  

Over de auteur Bekijk alle posts Website auteur

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer (30) is ruim 4 jaren werkzaam binnen de Healthcare IT sector. Na zijn afstuderen als medisch bioloog is hij zijn carrière begonnen bij Siemens Healthcare. Naast gedegen kennis van zorgprocessen en ervaring met verscheidene modules binnen de EPD/ZIS suite, heeft Loyd zich op termijn gespecialiseerd in vendor neutral archiving en XDS-infrastructuren. Vanuit Siemens is hij vertegenwoordiger geweest bij de werkgroep “Implementatierichtlijnen Generieke overdrachtsgegevens”. Enige tijd na de overname van de IT afdeling door het Amerikaanse Cerner Corporation heeft Loyd besloten de overstap te maken naar i3 groep. Loyd: “i3 groep is integrator van de Lexmark VNA & ECM oplossing en beschikt met Medisch Centrum Leeuwarden over de eerste Nederlandse referentie. Ik geloof in deze krachtige propositie en verwacht met i3 groep verscheidene nieuwe klanten te mogen aantrekken.”

Antwoorden

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Elke week de laatste blogs in uw mailbox?

VNA BlogOntvang elke week een overzicht van de nieuwste artikelen op VNAblog.nl. Laat uw e-mail adres achter en wij doen de rest. [wysija_form id="1"]