VNA Blog.nl

Vendor lock-in problematiek in zorg-ICT: Wat kunnen we leren van Vendor Neutral Archive? (Deel 2)

In het eerste deel van deze blogpost heeft u gelezen dat bij de introductie van een Vendor Neutral Archive nogal eens wordt gestuit op vendor lock-in problematiek. Lock-in kan zich op veel verschillende manieren uiten en in het geval van een specifieke technische lock-in kan men zich afvragen of deze ooit bewust in de software werd ingebouwd om te voorkomen dat het product gemakkelijk vervangen zou kunnen worden door dat van een andere leverancier. Van dergelijke opzet zal meestal geen sprake zijn. Hoe dan ook, een technische lock-in kan door een onwelwillende leverancier als probleem worden opgeworpen waardoor een situatie ontstaat die meer naar ‘vendor blocking’ riekt; dus het doelbewust vertragen van de voortgang of beïnvloeden van de uitkomst van een project terwijl een oplossing of acceptabele workaround soms gewoon voor handen is.

Afhankelijkheid van PACS leveranciers

Een #VNA wordt aan bestaande #PACS oplossingen binnen de zorginstelling gekoppeld, bijvoorbeeld het #Radiologie PACS en #Cardiologie PACS. De afhankelijkheid van de PACS leverancier betreft samenwerking op het vlak van enerzijds het realiseren van de operationele koppeling en anderzijds de eenmalige #migratie van historische beelden vanuit het PACS archief naar het VNA.

3 factoren die van invloed zijn op het succes van een VNA project

Zonder in technische details te verzanden, volgen hieronder enkele voorwaarden voor het succesvol worden van een VNA project.

1. Een universele viewer

een VNA beschikt over een eigen #universeleviewer waarmee de zorgverlener de beelden die in het VNA zijn gearchiveerd, kan raadplegen. Het is natuurlijk zaak dat ook de bijbehorende annotaties en metingen op de beelden die eerder in het PACS zijn toegepast – doorgaans op het moment van de initiële beoordeling en het stellen van de diagnose – naar het VNA worden gecommuniceerd, zodat ook deze in de universele viewer kunnen worden weergegeven. De DICOM standaard biedt hier tegenwoordig een oplossing voor waar in het derde deel van deze blogpost uitgebreider op in wordt gegaan.

2. Geautomatiseerde updates tussen VNA en PACS

Daarnaast is er behoefte aan een geautomatiseerd update-mechanisme tussen VNA en PACS, omdat beide systemen tegelijkertijd over een kopie van een beeld kunnen beschikken, en deze afzonderlijk kunnen bewerken. Hier bestaat een internationaal geaccepteerd protocol voor (voor de insiders: #IHE-IOCM), waarmee een forse handmatige beheerlast kan worden voorkomen.

3. Een up-to-date beeldarchief

Tot slot moet een VNA een up-to-date beeldenarchief zijn, zodat het een actuele en betrouwbare bron van informatie is voor de #zorgverlener die gebruik maakt van de universele viewer. De frequentie waarmee het PACS beelden naar het VNA doorzet, de archiveringsinterval, is hierbij cruciaal.

Dit zijn enkele voorbeelden van aspecten waar een VNA project mee kan staan of vallen, omdat het niet alleen met eindgebruiker tevredenheid maar ook met een #medisch verantwoorde situatie te maken heeft. We zien dat bepaalde vendor lock-ins en vooral #blockings juist hierop ingrijpen, bijvoorbeeld door het niet inzetten of ondersteunen van een standaard of protocol.

Benieuwd? Lees volgende week het derde en laatste deel van deze blogpost!

                           

Over de auteur Bekijk alle posts Website auteur

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer

Loyd Slikboer (30) is ruim 4 jaren werkzaam binnen de Healthcare IT sector. Na zijn afstuderen als medisch bioloog is hij zijn carrière begonnen bij Siemens Healthcare. Naast gedegen kennis van zorgprocessen en ervaring met verscheidene modules binnen de EPD/ZIS suite, heeft Loyd zich op termijn gespecialiseerd in vendor neutral archiving en XDS-infrastructuren. Vanuit Siemens is hij vertegenwoordiger geweest bij de werkgroep “Implementatierichtlijnen Generieke overdrachtsgegevens”. Enige tijd na de overname van de IT afdeling door het Amerikaanse Cerner Corporation heeft Loyd besloten de overstap te maken naar i3 groep. Loyd: “i3 groep is integrator van de Lexmark VNA & ECM oplossing en beschikt met Medisch Centrum Leeuwarden over de eerste Nederlandse referentie. Ik geloof in deze krachtige propositie en verwacht met i3 groep verscheidene nieuwe klanten te mogen aantrekken.”

Antwoorden

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Elke week de laatste blogs in uw mailbox?

VNA BlogOntvang elke week een overzicht van de nieuwste artikelen op VNAblog.nl. Laat uw e-mail adres achter en wij doen de rest. [wysija_form id="1"]