VNA Blog.nl

RSNA Chicago 2016, Beyond Imaging

Dit jaar is Femke Smit namens i³ groep naar de jaarlijkse bijeenkomst van de #RSNA in Chicago geweest, die al vele jaren wordt gehouden in het McCormick Place. De RSNA (Radiological Society of North America) is een enorm wereldwijd congres wat dit jaar voor de 102e keer georganiseerd werd met het thema Beyond Imaging. Van over de gehele wereld reizen radiologen, informatiemanagers, klinisch fysici, studenten en leveranciers af naar dit congres. Dit jaar was er een totaal van rond de 55.000 bezoekers.

De beursvloer in het McCormick gebouw is enorm, stands van minimaal 7 bij 20 meter staan er volop. Leveranciers van modaliteiten, software, diensten voor de radiologen en 3D printing waren het meest vertegenwoordigd. Optimalisatie van de radiologische workflow en processen was wederom een belangrijk thema. Alle software leveranciers, maar ook de modaliteiten zijn hierop geënt. De radioloog heeft natuurlijk maar kort de tijd om een beeld te beoordelen, voordat het volgende beeld aan de beurt is. Leveranciers faciliteren dit door bijvoorbeeld het bieden van heel specifieke werklijsten, waardoor de radioloog precies weet wat er van hem verwacht wordt en direct bij het juiste beeld uitkomt. Ook zero-footprint #viewers, die snel alle informatie tonen, en spraakherkenning functionaliteiten die precies passen binnen dit proces, waren hot items. Maar denk ook aan uitwisseling van beelden en verslagen (#XDS(-i)) voor second opinion. Dit is ook een opvallende trend, waarbij de radiologen zich steeds meer op specifieke ziektebeelden door gaan ontwikkelen (subspecialisatie). Daar sluit de trend “data in de cloud” ook mooi bij aan. Data kan met medezorgverleners makkelijk gedeeld of overgedragen worden.

Naast het nog beter ondersteunen van het werkproces van de radioloog, werd er veel ingegaan op 3D printing. Naast dat de hardware hiervoor was vertegenwoordigd, valt op dat 3D printing ook in toenemende mate wordt aangeboden als dienst. De 3D prints worden bijvoorbeeld gebruikt voor het doornemen van hele specifieke operaties. Op basis van een #MRI scan wordt er dan een 3D print gegenereerd, waarmee de operatie geoefend kan worden, of nog beter beoordeeld kan worden.

De 3D printing dienst is erg leuk en laagdrempelig. MRI scans worden doorgezonden naar een extern bureau, die daar een 3D print van maakt.

Ook klantvriendelijker producten werden getoond. Op deze foto bijvoorbeeld een kindvriendelijk röntgenapparaat, maar er was ook andere apparatuur waar de nadruk op kleiner en nog betere kwaliteit lag. Waarbij het ook gebruikelijk is dat er bij bijvoorbeeld een Universitair ziekenhuis een zeer specifiek apparaat staat, waarvoor de patiënt alleen naar dat ziekenhuis afreist voor dat ene onderzoek op die modaliteit.

Op dit congres is het voor de verschillende landen natuurlijk ook belangrijk om te laten zien waar en hoe ver dit land is op bepaalde onderzoeksgebieden. Dit jaar mochten Nederland en Turkije presenteren waar zij het afgelopen jaar onderzoek naar hebben gedaan. Op dit moment wordt er onder andere in Nederland door het VUmc, UMCU en RadboudMC vergaand onderzoek gedaan naar hersenontwikkeling. Dit vooral op het vlak van Alzheimer, beroertes en tumoren. Hiervoor zijn er nieuwe modaliteiten ontwikkeld die nog meer zichtbaar kunnen maken voor radiologen dan voorheen mogelijk was. Ook combinatieonderzoeken hebben Nederland geholpen een nog betere diagnose te kunnen stellen en verder onderzoek te kunnen plegen.

Kortom, een reis naar de RSNA is leerzaam, gezellig en natuurlijk ook goed voor het netwerk.

         

Over de auteur Bekijk alle posts Website auteur

Femke Smit

Antwoorden

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Elke week de laatste blogs in uw mailbox?

VNA BlogOntvang elke week een overzicht van de nieuwste artikelen op VNAblog.nl. Laat uw e-mail adres achter en wij doen de rest. [wysija_form id="1"]